Gyógyító vitaminbombák
Amikor még nem léteztek a mai,modern kor gyógyszerei,mindenki azzal segített magán,ami otthon épp kéznél volt.Így válhatott a hagyma,az ecet,a só és a különböző zöldség gyógyhatásu szerré.Az eltelt időszak alatt jobbnál jobb gyógyszerek és gyógyhatású készítmények kerültek forgalomba.A vélemények persze különbözőek a gyógymódokat illetően,egy azonbam mind a mai napig biztos: a legjobb védelem az immunrendszer erősítése.
Csodatévő zöldségek:segítenek az egészségünk megőrzésében,hozzájárulnak gyógyulásunkhoz és ami nem utolsó szempont ezekkkel szinte mindenap találkozunk a konyhában és a piacon.
Cékla: a fiatalság forrása
Ez a vörös zöldség magas folsavtartalma révén különösen jótékony hatással van az idegrendszerre.Emellett C-vitamin,kálium és magnézium található benne.
Tipp:
A főtt céklát pürésítse főtt bburgonyával,egy kevés zellerrel és póréhagymával.Hogy ne veszen el a vitamintartalma,párolva vagy reszelve adja a vegyes salátákhoz.
Sárgarépa: a rák ellensége
Rostokban,béta-karotinban(A-vitamin előanyaga),B-vitaminban gazdag,így ez a növényünk a bőr,a szem és a belső szervek védőbástyája.
Tipp:
Ha megpárolja egy kis növényi olajon a szervezet könnyebben tudja felvenni belőle a béta-karotint.A répa karamellizált köretként,répatortaként,salátaként pedig zellerrel a legjobb.
Petrezelyemgyökér:gyulladáscsökkentő
Apiol nevű illóolaja gyulladáscsökkentő hatású,fogyasztásával erősítheti az immunrendszerét.Számos ásványi anyag, példáulvas,kálium,és foszfor is található benne.
Tipp:
Minden zöldséglevesnek különleges ízt ad,de egy kevés vajon pirított dióval együttönmagában,csak blansírozva is nagyon finom.Pépesítve remek mártás alap.
Hagyma:az allergia ellen
A benne lévő éterikus olajok tisztitják az ereket és a légutakat,kvercetin nevű bioanyaga pedig segít megellőzni az allergiát.
Tipp:
A salátákba csak nyersen jó,de párolva és ízesítve nagyszerű tésztatölteléket készíthet belőle.Savanyúkáposztával és pici olívaolajjal megöntözve,igazi náthaűző.
Zellergumó: igazi stersszoldó
Ez a zöldség sok idegerősítő B-vitamint és energiát adó,valamint védelmet nyújtóE-vitamint rejt magában.
Tipp:
A sültekhez készített jó mártás titka a felkockázott hagymával és répával elkevert zellergumó.Kis kockákra vágva levesbe,nyersen lereszelve salátákba is finom.
Retek: a gyomor barátja
Főleg a jégcsap retek képes arra,hogy egyensúlyba hozza a sressz,a túl sok kávé és édesség fogyasztása miatt felborult savháztartást.Segít elkerülni az izületi és a gyomorbántalmakat.
Tipp:
A piros retek nyersen remek a sonkás szendvicshez és az uborkasalátába.A jégcsap retket felhasználás előtt mindig pucolja meg.Lereszelve,sárgarépával vegyítve remek saláta alapanyag,de levesben megfőzve majd összeturmixolva is finom eledel.
Torma: az immunrendszer védelmezője
A csipős ízét adó vegyület remek gyógyír székrekedés és léguti megbetegedések esetén,sőt bizonyos kórokozók ellen is védelmet nyujt.
Tipp:
Ne csak a füstölt húsvéti sonkához fogyasszuk!Ízesítheti vele a kolbászt és a virslit,tojással elkeverve pedig a fehér husu halakhoz is nagyon finom.Ha szükséges csak melegítse,de sose forralja,mert elillannak belőle az értékes aroma-és hatóanyagok!
Extra adag energia
A cékla nyersen,salátaként fogyasztva egyértelműen tormával a legfinomabb.A két növény gyógyító ereje tökéletesen kiegészíti egymást: a torma mustárolajai megölik a baktériumokat,és javítják a légutak nyálkahártyájának vérellátását.A cékla C-vitamin tartalma pedig erősíti a test védekezőrendszerét.Tovább fokozhatja a két zöldség vitalizáló hatását,ha egy evőkanálnyi dióolajjal készíti el a salátát.ez ugyanis bőségesen tartalmaz omega-3 zsírsavakat,amelyek szintén segítenek tisztán tartani az ereket.
Köhögési ingerre-hajdinaméz
Étkezések előtt félórával fogyasszon el belőle 3-5 teáskanálnyit úgy,hogy hagyja a szájában szétolvadni.
Mézes hagymaszirup
Aprítson fel egy fej vöröshagymát,tegyen rá 3 evőkanálnyi mézet,majd 12-24 órán keresztül hagyja állni egy lezárt üvegben.végül szűrje le és naponta töbször egyen meg egy-egy kanállal.
Orrfolyás ellen-mellkas borogatás
Egy nagyobb darab konyhai papírtörlőt itasson át alaposan ecettel,aztán szórjon rá fekete borsot.A borsos oldalával lefelé helyezze a mellkasára,és hagyja hatni legalább 20 percig.Ezután távolítsa el ,és meleg vízzel öblítse le a helyét.Ezzel az egyszerű módszerrel javíthatja a felső légutak vérkeringését és így elűzheti a megfázást.
Eukaliptiszolaj
Tegyen néhány csepp eukalituszos illóolajat egy tál meleg vízbe.tegyen a fejére egy törölközőt,és 5 percen kersztül lélegezzen jó mélyeket.
Torokfájásra-ecetes víz
Keverjen össze némi almaecetet egyenlő arányban vízzel,és mézzel.Ebből a keverékből három óránként egyen egy teáskanálnyit.
Zsályás tengervízfőzet
Forrázon le 2 dl vízzel két teáskanálnyi zsályát.lefedve hagyja állni 10 percig,aztán szűrje le és adjon hozzá 1/2 teáskanál tengeri sót.naponta gargalizáljon az oldattal.