Gyógyító fűszerek
Sokan nem is gondolják,hogy a fűszerek nem csak az asztalunkra kerülő ételeinket teszik ízesebbé,hanem gyógyító hatásuk is van.
Fahéj:- Elképzelhetetlen nélküle a forralt bor,fontos fűszere a mézeskalácsnak,kompótnak,gyümölcskenyérnek és a tejbegríznek is.No és próbáltak már csak a sima piskótatésztába tenni egy mokkáskanállal?-Csodálatos ízt ad neki.
Serkenti a gyomorsavképződést,kiváló gyomor-bélpanaszok,émelygés és hasmenés kezelésére. Vérbőséget okoz,ezért szerelmi ajzószernek sem utolsó.
Szegfűszeg:- Ízletessé teszi a vadhusokat,párolt káposztát és nincs nélküle mézeskalács.
Illóolaja révén több gyomorsav és epefolyadék keletkezik,ami serkenti az emésztést. Gyors segítséget nyújt ha fogfájáskor elrágunk egy szemet.
Mustármag:- Káposztasaláta,savanyúságok kitűnő ízesítője.
Görcsoldó hatású,megszünteti a puffadást.
Ánizsmag:- Különleges erőt ad a puncsnak és a grognak és a mézeskalács fűszere.Csak kis menyiségben alkalmazzuk,mert ha túl sokat használunk belőle hallucinációt okozhat.
Teaként a megfázás ellenszere.
Kardamon:- Sütemények fűszere.
Étvágy javító,enyhíti a gyomorfájást és a görcsöket,javítja az emésztést.
Rozmaring:- Jól illik a bárányhoz,csirkéhez,pulykához,halhoz vagy vadhúsokhoz.Töltelékekben és tészták mártásában is fontos szerephez jut.
Jó hatással van az emésztésre,baktériumölő és görcsoldó hatása is ismert.
Fűszertorony balkonra
Szerencsések azok a háziasszonyok akiknek a lakásához tartozik egy pici erkély is.Aki virágot tart az erkélyén az adjon egy pici helyet a következő dézsának is.Helytől függően egy nagyobb dézsát töltsön meg tápanyagban gazdag földdel, majd a közepébe helyezzen egy kb feleakkora átmérőjű kaspót,cserepet.Ebbe is rakjon földet,majd mindkét szintet ültesse be növényekkel:rozmaringgal,bazsalikommal,kakukkfűvel,mentával,levendulával,de citromfű is kerülhet közéjük.Rendszeres ápolással nemcsak szemet gyönyörködtető dús kiskertje lehet,hanem a konyhát is ellátja friss fűszernövénnyel.